Zayıflama Kamplarındaki Zayıflama Teknikleri

Pazartesi

Alışkanlıklardan Kurtulmanın Yolu Farkındalık

Bu sabah ilk uyandığınızda ilk iş olarak ne yaptınız? Hemen duşa mı girdiniz? Yoksa
e-maillerinize mi baktınız? Yoksa mutfağa gidip bir parça yiyeceği ağzınıza mı attınız? Dişlerinizi fırçaladınız mı? Önce sağ ayakkabınızı mı giydiniz yoksa sol ayakkabınızı mı? Masanıza oturduğunuzda önce e-maillerinizle mi ilgilendiniz, bir arkadaşınızla mı sohbet ettiniz, yoksa hemen bir mesaj yazmaya mı koyuldunuz? Öğlen yemeğinde bir salata mı yoksa hamburger mi yediniz? Akşam eve geldiğinizde, spor ayakkabılarınızı giyip spora mı gittiniz yoksa kendinizi hemen yemeğe verip televizyon karşısına mı geçtiniz?

1892 yılında William James adında bir araştırmacı, “Bütün hayatımız, bir yığın alışkanlıktan başka bir şey değildir” diye yazmış. Günlük yaptığımız seçimlerin çoğu, uzun uzun düşünülerek verilmiş kararların sonuçlarıymış gibi görünebilir ama aslında değildir. Onlar alışkanlıklarımızdır. Her bir alışkanlık kendi başına bir anlam ifade etmese de, hangi yemekleri sipariş ettiğiniz, her gün arkadaşlarınıza ne dediğiniz, para biriktirmeyi mi yoksa harcamayı mı seçtiğiniz, hangi sıklıkla spor yaptığınız ve düşüncelerinizle iş rutinlerinizi nasıl organize ettiğiniz, zaman içinde sağlığınızı, üretkenliğinizi, mali durumunuzu ve mutluluğunuzu önemli ölçüde etkiler. Duke Üniversitesi’nden bir araştırmacı tarafından 2006 yılında yayınlanan bir bildiride, insanların her gün gösterdikleri davranışların %40’dan fazlasının, gerçek anlamda kararlar değil, alışkanlıklar olduğu vurgulanmış.



Alışkanlıklar elbette her zaman adına  kötü değildir. Hepimizin hayatımızın belli bir noktasında düşüne taşına yaptığımız ve sonra düşünmeyi bırakıp hemen her gün yapmaya devam ettiğimiz seçimlerin ortaya çıkış sebebi, bilim insanlarına göre, beynin enerjiden tasarruf etmek için durmaksızın yeni yollar aramakta olmasıdır. Beyin kendi haline bırakıldığı taktirde hemen her rutini alışkanlığa çevirmeye çalışacaktır, çünkü alışkanlıklar zihnimizin daha az efor harcamasını mümkün kılar. Enerji tasarrufu sağlayan bu içgüdü, muazzam bir avantajdır. Ama hayatımız genelinde, eskiye dayalı olarak sürdürdüğümüz alışkanlıklar bize bir süreden sonra, ruhsal, bedensel  ve zihinsel olarak ağır bedel faturalarıyla dönüyorsa, o zaman DEĞİŞMEMİZ gerektiği, eski alışkanlıkların yerine yeni alışkanlıklar koymamız gerektiği kaçınılmazdır.

Peki siz yararlı ve zararlı alışkanlıklarınızın farkında mısınız? Alışkanlıklarınızın nasıl ortaya çıktığını biliyor musunuz?

Aslında herkesin kendi alışkanlıklarını anlaması, kendisi için yapabileceği en önemli şeydir. Sizin adınıza zararlı olan ve bu zamana kadar yararını göremediğiniz alışkanlıkları bir noktada değiştirerek, yeni bir düzen yaratmakla, kendinizi yeniden inşa sürecine hazırlayabilirsiniz.  Çabucak uykuya dalmak ve kendinizi iyi hissederek uyanmak mı istiyorsunuz? Gece yatarken ve sabah kalktığınız zaman, otomatik hareketlerinizin neler olduğuna odaklanın. Koşmayı kendiniz için kolaylaştırmak mı istiyorsunuz? Onu bir rutine dönüştürecek tetikleyiciler yaratın. Aslında formül çok da zor değil, Alışkanlıkları doğru oluşturabilirseniz yapamayacağınız şey yoktur. Bir alışkanlığı dönüştürmek her zaman kolay ve çabuk olmaz. Ama mümkündür.

Büyük yada küçük her türlü alışkanlığı kazanmak için aşağıdaki basit ilkeleri uygulamak yeterlidir. Ama alışkanlıkları değiştirmek, dışarıdan izleyen ve farkındalık yaratan bir unsur olmadığında oldukça zorlayıcı da olabilir. Bu nedenle, alışkanlıklarınızı değiştirmek adına Hk Performans Ailesi olarak her zaman sizin yanınızdayız. BURAYI tıklayarak, iletişim bilgilerinizi bırakınız, biz sizi arayalım. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder